De fem pelarna


 

1. Trosbekännelsen - Shahada
Shahada betyder vittnesbörd och innebär att man säger ”Lā ilā­hah il’lal-lāh Muhammad Rasūl Allāh” som betyder
”Det finns ingen gudom vär­dig att dyrka utom Gud och Muhammad är Hans tjä­nare och sän­de­bud.”
Trosbekännelsen klan man säga hur ofta man vill för att påminna sig om monoteismen inom islam.
För att kunna konvertera till islam säger man trosbekännelsen för att träda in islam. Man kan göra det för sig själv eller i en moské framför vittnen. Huvudsaken är att man gör det av hela sitt hjärta. Efter man uttalat trosbekännelsen tar man en dusch som en symbol för att rena sig själv och "börja om från början".


2. Bönen - Salat
En muslim ska be fem gånger om dagen. Bönen ber man på arabiska och med ansiktet vänt mot Mecka, samt att man innen bönen har gjort tvagningen och är rituellt ren. Den första bönen görs innan solen gått upp, den andra vid middagstid när solen står som högst, den tredje på eftermiddagen, den fjärde när solen precis har gått ner och den femte på kvällen. Det är bra om man kan be bönen vid den angivna tiden men har man inte möjlighet till det så kan man be den från att tiden träder in tills tiden innan nästkommande bön träder in. De enda tider man ska undvika att be på är de tider då solen håller på att gå upp eller gå ner.

Varför be fem gånger om dagen?
En person som håller sig till bönerna avhåller sig ifrån dåliga handlingar och har hela tiden Allah swt. i åtanke.

[29:45] LÄS VAD som har uppenbarats för dig av denna Skrift och förrätta bönen. Bönen avhåller [den bedjande] från skamlösa handlingar och allt som strider mot rimlighet och förnuft. Men först och störst är åkallandet av Guds namn. Och Gud vet vad ni gör.


Är han inte oemotståndligt söt? Mashaallah.


3. Allmosan - Zakat
Det är en plikt för alla muslimer (som har råd) att skänka av sin ekonomiska tillgångar till de fattiga och behövande. Den behöver nödvändigtvis inte vara i form utav pengar, uatn man kan skänka värdesaker, mat etc. Zakah betyder "renhet" och menar på att man motverkar självviskhet genom att dela med sig. Det finns lite olika beräkningar på hur mycket man ska skänka beroende på om man t.ex. äger mycket guld, har mycket värdesaker eller annat, men en generell regel är att man ska skänka 2,5% av sina tillgångar.


4. Fastan
Fastan pågår i 30 dagar under den nioende månaden Ramadan. Under dessa dagar ska från soluppgång till solnedgång avhålla sig ifrån mat och dryck, sexuellt umgänge, baktal, bråk, lögner osv. Med andra ord ska man inte tänka på sitt "ego" utan ägna tiden åt dyrkan, koranrecitation, bön mm. Man gör detta för att rena sitt inre, be förlåtelse för sina synder och påminna sig om hur mycket man behöver Allah swt. 

5.. Vallfärden - Hajj

Varje muslim som har ekonomiska förutsättningar och ett hälsotillstånd som tillåter, ska någon gång under sitt liv vallfärda till Mecka. Vallfärden gör man i den i 12:e månaden i den islamiska kalendern.http://www.islam.se/de-fem-pelarna
http://www.ur.se/Serie/Muslim-i-Europa/Islams-grundpelare/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0