Månaden Ramadan

Den 1 augusti 2011 börjar månaden Ramadan och 30 dagars fasta. Fastan börjar då man ser att nymånen kommer in  och slutar då man ser att nymånen kommer in i nästkommande månad.
Det var under ramadan som profeten Mohammad saw började ta emot koranen från Allah swt genom ärkeängeln Jibril (Gabriel). Detta skedde under Allmaktens natt (Laylat Al-Qadr), som inneföll i slutet av ramadan.

Fastan är en prövning att hålla sig borta från det kroppen i vanliga fall behöver.
Från solens uppgång till dess nedgång får man inte äta eller dricka eller ha sexuellt umgänge.
Man ska avhålla sig ifrån allt beroende t.ex. röknin
g eller alkohol (vilket även i vanliga fall är förbjudet).
Fastan innebär även att avhålla sig från ont tal, onda handlingar, girighet, avundsjuka, våld, ilska mm. Man ska högakta sin familj och bete sig väl, samt
lära sig att ha tålamod och ödmjukhet. Med andra ord vara ett praktexempel på hur man alltid bör bete sig och sträva efter att bli.

Varför fastar man?

Tanken med fastan är att man ska avhålla sig från fysiska och världsliga behov och ägna sin tid åt Allah genom
bön och dyrkan, recitation av koranen mm. Man ska tänka igenom sitt liv och sina handlingar. Man ska handla enligt Guds vilja, rena sitt inre och be om förlåtelse för gångna synder, samt be Allah om att få vägledning att leva rättfärdigt. När man inte äter och dricker på en hel dag så känner man hur underkastad man är Allah och uppskattar hans gåvor mer. 
En annan tanke med fastan är att man ska känna på hur de fattiga h
ar det och därmed uppskatta sitt liv mer och verkligen förstå hur viktigt det är att hjälpa de fattiga. Under ramadan ger man därför den obligatoriska årliga skatten (zakat) som är tillägnad till de fattiga.

Vem behöver inte fasta?
Fastan är en obligatorisk handling men de som inte behöver fasta är gravida kvinnor, ammande kvinnor, de som är sjuka, gamla som inte klarar att fasta och barn som inte nått puberteten. Om man blir sjuk under ramadan och inte kan fasta så behöver man inte det, utan kan då ta igen de dagarna efter ramadan. Samma sak gäller när kvinnor har sin period.

Iftar - brytandet av fastan.

När solen har gått ner så bryter man fastan med en måltd som kallas iftar. Man brukar bryta den med dryck och dadlar såsom proften Mohammad saw gjorde. Se
dan äter man mat och då är inte tanken att man ska vräka i sig mat, utan man äter så mycket som man normalt gör till middag.
På natten stiger man också upp för att be och då kan man om man vill äta en sista måltid innan solen går upp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0